METAFYSIKOS
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

METAFYSIKOS

KALWS HRTHATE
 
ΦόρουμLatest imagesΑναζήτησηΕγγραφήΣύνδεση

 

 ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ - Το -ΑΓΙΟ ΦΩΣ- Θαύμα ή απάτη;

Πήγαινε κάτω 
ΣυγγραφέαςΜήνυμα
KOMMARAS
Admin
KOMMARAS


Αριθμός μηνυμάτων : 70
Ημερομηνία εγγραφής : 22/08/2008
Ηλικία : 40

ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ - Το -ΑΓΙΟ ΦΩΣ- Θαύμα ή απάτη; Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ - Το -ΑΓΙΟ ΦΩΣ- Θαύμα ή απάτη;   ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ - Το -ΑΓΙΟ ΦΩΣ- Θαύμα ή απάτη; Icon_minitimeΣαβ Αυγ 23 2008, 01:24

-Αυτά δεσμεύομαι να κάνω σήμερα, να αντικαταστήσω μία γοητευτική πλάνη με μία σκληρή αλήθεια.»

Χοντερλός Ντε Λακλός «Γυναικών παιδεία»
Πολύ σωστά ένας διανοητής προέβλεψε πως ο 20ος αιώνας θα ήταν ένας αιώνας βέβηλος και λέγοντας βέβηλος εννοούσε πως τα πιο απόκρυφα μυστικά των ιερατείων (είτε αυτά φορούνε ράσα, είτε κοστούμια) θα γίνονταν γνωστά. Στην αρχή πιστέψαμε πως οι αποκαλύψεις αυτές θα προέρχοντο από τους πολιτικούς, οι οποίοι ορθώς θα προσπαθούσαν να μειώσουν το κύρος της ιερατικής τάξης. Έτσι βλέπουμε πώς οι Γάλλοι Διαφωτιστές (πού τόσο πολύ υβρίζονται από το «Ορθόδοξο» ιερατείο) όπως ο Ρουσσώ ή ο Βολταίρος, αποτελούν την αρχή της αμφισβήτησης της πανίσχυρης ιερατικής τάξης στην κοινωνία πού θέτει τα θεμέλια για την μεγάλη αστική Γαλλική Επανάσταση του 1789.

Οι βάσεις της αμφισβήτησης ήταν τόσο ισχυρές πού είδαμε να επεκτείνονται τόσο στην Ιταλία που στηρίχθηκε στην Αναγέννηση του Ελληνικού πνεύματος, όσο και στην Γερμανία για να οδηγήσει εκεί στην Τιτάνια μορφή ενός Φρειδερίκου Νίτσε με το έργο του «Ο Αντίχριστος». Βλέπουμε όμως πως ο 21ος αιώνας είναι αν όχι περισσότερο, τουλάχιστον το ίδιο «βέβηλος» με τον 20ο.

Με έκπληξη διαπιστώνουμε πλέον πως το ίδιο το ιερατείο άρχισε να αμφισβητεί τους δικούς του μύθους. Ο κύριος Γ. Τσέτσης πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Πατριαρχείου σε άρθρο του στην εφημερίδα «Το Βήμα» σε ημερομηνία τόσο συμβολική: Μεγάλη Παρασκευή 21 Απριλίου 2006, αμφισβητεί όλα αυτά τα θαυμαστά που μας δίδασκαν για το λεγόμενο «άγιο φως».

Γράφει χαρακτηριστικά στο άρθρο του «Θρύλος ή πραγματικότητα το ¶γιο Φώς;» πως ενώ πιστεύαμε «ότι κατά την τελετή της αφής το «άγιο φως» κατέρχεται θαυματουργικά «ουρανόθεν» για να ανάψει την λαμπάδα του πατριαρχείου» στην πραγματικότητα «ο Πατριάρχης ανάβει την λαμπάδα του από την ακοίμητη κανδήλα που βρίσκεται πάνω στον Πανάγιο Τάφο»!

Ήδη ο Αδαμάντιος Κοραής έγραψε για το θέμα αυτό το οποίο κυκλοφόρησε πρόσφατα στο βιβλίο του γνωστού αμφισβητία Μιχάλη Καλόπουλου «Θαύμα ή απάτη το ¶γιο Φώς» Ο κύριος Γ. Τσέτσης θεωρεί πως αποτελεί ασέβεια να αποδίδει κανείς τιμές αρχηγού κράτους στο «άγιο φως» αφού θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε πως θα ήταν σαν οι πρόγονοί μας «να μην γιόρταζαν ανάσταση Χριστού προτού εφευρεθεί το αεροπλάνο».

Ο Γεώργιος Γρηγορομιχελάκης στο βιβλίο του «ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΠΟΥ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΟΥ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ» ΕΚΔΟΣΕΙΣ "ΔΑΔΟΥΧΟΣ" Τηλ. 6945.638884 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ στις σελίδες 29 – 30 δίνει μια άλλη διάσταση στο θέμα αυτό γράφοντας:

«Η ΕΣΤΙΑ η σεβάσμια Παρθένος, είναι η ηφαίστεια φλόγα, η δύναμη του τόπου και της ομοήθειας που εγγυάται την σταθερότητα και την συνέχιση του βίου. Στο Πρυτανείο κάθε πόλης (κάτι σαν το σημερινό δημαρχείο) έκαιγε άσβεστη η κοινή εστία των πολιτών, αλλά και σε κάθε οργανωμένη εγκατοίκηση (οίκος, πόλη) υπήρχε πάντοτε μια «ιερή εστία» ως φυσικό άγαλμα της Θεάς. Συμφορές περίμεναν το σπίτι ή την πόλη όπου έσβηνε το Ιερό Πυρ το οποίο έπαυε να καίει στους βωμούς μόνον όταν ολόκληρη η οικογένεια ή η πόλη είχε αφανιστεί. Στην αρχαιότητα όταν μια πόλη δημιουργούσε μια αποικία, μετέφερε εκεί, λίγο χώμα από την μητρόπολη, τους εφέσιους θεούς της και το ιερό πυρ της μητροπόλεώς της. Όπως γίνεται σήμερα με τους Ολυμπιακούς αγώνες: Από την Ολυμπία η Ιερή Φλόγα μεταφέρεται σε κάθε πόλη που αναλαμβάνει τη διοργάνωση των αγώνων, ακόμη κι αν αυτή βρίσκεται στα πέρατα του κόσμου, θέλοντας έτσι να επισημανθεί πως η Ολυμπία είναι η «μητρόπολη» όλων των ολυμπιακών αγώνων. Δεν έχουμε προσέξει όμως ότι υπάρχει άλλη μία φλόγα που ξεκινά κάθε χρόνο από μια άλλη πόλη και που διαδίδεται στις «αποικίες» της κι αυτή δεν είναι παρά το λεγόμενο «άγιο φως». Προέρχεται από την Ιερουσαλήμ, την μητρόπολη όλων των χριστιανικών εκκλησιών και μεταδίδεται σΆ αυτές για να τονιστεί η επικυριαρχία της. Στους εκκλησιαστικούς ύμνους η Σιών είναι η «μητέρα όλων των εκκλησιών». Στην πραγματικότητα όλες οι εκκλησίες αποτελούν αποικίες της Ισραηλιτικής θρησκείας κι αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από μία λέξη. Η «παροικία» είναι ένα ουσιαστικό που προέρχεται από τις λέξεις παρά + οικέω που σημαίνουν κατοικώ πλησίον προς γείτονες ως ξένος και αλλότριος. Με την έννοια αυτή ελήφθη από τους Λατίνους η λέξη paroecia και διατηρήθηκε σΆ όλες τις Δυτικές γλώσσες: Στην Ιταλική γλώσσα parochia και parroco, στη Γαλλική paroisse, στην Αγγλική parish και στη Γερμανική pfarre, που όλες τους σημαίνουν την εκκλησιαστική ενορία.» Μετά τιμής Όμηρος Ευστρατίου
Ιστορικός Συγγραφέας
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
https://metafysikos.forumgreek.com
 
ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ - Το -ΑΓΙΟ ΦΩΣ- Θαύμα ή απάτη;
Επιστροφή στην κορυφή 
Σελίδα 1 από 1
 Παρόμοια θέματα
-

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτήΔεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
METAFYSIKOS :: Basket :: ΓΕΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ-
Μετάβαση σε: